Äntligen! Här kommer den sammanställning över saker att tänka på ur ett miljöperspektiv när man köper vinterkläder och vinterskor till barn som jag utlovade för en tid sedan. Jag har landat i fyra saker att tänka på som är lätt att komma ihåg, men som kan vara lite knivigt i praktiken Jag skriver främst om det utifrån skadliga kemikalier och olika material, men givetvis är det också viktigt att använda och vårda det man har, gärna köpa secondhand hand om man måste köpa nytt och hellre laga än att kasta.
Källor till informationen hittar du allra längst ner.
Varje gång fleeceplagg tvättas, frigörs en mängd mikroplaster från tyget som är tillverkat av plast. Närmare bestämt hela 1900 fragment från ett fleeceplagg, en tvätt! Dessa plaster fångas inte upp i våra reningsverk utan skickas vidare ut i sjöar och hav. Plasten tar väldigt lång tid på sig att brytas ner och innan dess ställer de till stora problem för växter och djur. De fungerar dessutom som transportörer av miljögifter och vi vet ännu inte hur det påverkar våra ekosystem eller i slutändan oss, även om det finns en stark misstanke om att det kan vara farligt.
Det enklaste sättet att försöka välja rätt är såklart att titta efter ekologiska eller miljömärkta kläder och skor. Företag som satsar på sådana märkningar har också oftast information om innehållet i sina produkter mer lättillgängligt. Tänk dock på att titta efter miljömärkningar du känner igen, som ekologiska märken tex Gots eller EU Ecolabel, Bra Miljöval och Svanen. Klädindustrin, liksom många andra industrier, tar gärna fram egna märkningar som inte kontrolleras av någon annan än dom själva och kan i princip betyda lite vad som helst. Länk till en märkningsguide har du längre ner.
Kom gärna med fler tips på köpställen i kommentarerna!
Viktigast av allt
Alla textilier och särskilt de i plastmaterial är påfrestningar på miljön. Använd dom väl, återanvänd dom, vårda dom. Köp inte nytt om du inte måste.
Gore Tex är ett av de friluftsföretag som fortsätter att använda perflourerade ämnen i sina produkter, trots att det finns alternativ. De har bytt ut de ämnen som är på väg att bli förbjudna eller är förbjudna mot polymerer med kortkedjiga flourföreningar, vilket de gärna framhåller. Men. En forskargrupp vid Örebro Universitet har med tester visat att man endast behöver dubbla dosen av ett av de nya perflourerade ämnena som ersätter de gamla, för att de ska vara lika farligt som de gamla. Jag förstår inte varför det ska vara så omöjligt att tillämpa försiktighetsprincipen?
Källor:
Fleece:
Naturskyddsföreningen
Havet.nu (tips: här finns fler bra länkar!)
Sydsvenskan
Naturskyddsföreningen 1
Naturskyddsföreningen 2
Greenpeace (om kläderna på deras expeditioner)
12 comments
Vilket bra inlägg du skrivit! Blä för GoreTex och heja ulloverall! Intressant att de lägger sig i och letar upp dig dock!Har hittills haft vanliga plastiga begagnade och fådda overaller men hade gärna provat en helt i ull. Till mycket små barn borde det ju funka utmärkt! Eller varför inte med regnbyxor ovanpå? Då måste man ju kanske ha i plast men Lindex med Bio Finish tycker jag känns okej. Bra kvalité på dem vi haft med. Tack för att du skriver!
Tack för din kommentar, den värmde verkligen! Vi har också nästan enbart haft begagnade och fådda overaller till våra tre, men hade vi inte haft garderoberna fulla hade jag absolut testat ulloveraller (eller iofs second hand med "vanliga" overaller, det finns ju hur mycket som helst). Ja, Lindex och Didriksson är nog de butiker jag tycker att man lätt kan hitta bra grejer i :)Det var väldigt intressant med Gore Tex, ja. Jag såg att du skrev en del om att kontakta företag som konsument på din fina blogg, kul att läsa! Det intressanta med Gore Tex var dock inte att dom kontaktade mig, utan på vilket sätt. De var liksom helt ointresserade av en dialog utan försökte bara tillrättavisa mig. Förstår inte att man inter bättre på kundrelationer i ett sådant stort företag? Ja,intressant var det :)Tack för att du kommenterade!
Tack för att du gjort ett sånt hästjobb! Det underlättar ju verkligen att kunna ta hjälp av varandra för jag tycker det är en djungel och blir lätt missmodig. Här fanns massor av bra saker att ta med sig.
Bra inlägg! Har du någon åsikt om isbjörn of swedens vintekläder, Nöstebarns bomullsvinteroverall eller trolls vinteroveraller? 🙂 /Pia
Tack för genomgången! Tycker att det är svårt varje år att hitta miljövänliga kläder som för min ringa budget. I år hittade jag faktiskt bra vinterskor utan Gore Tex till barnen och det känns väldigt bra. Gore Tex verkar gå i försvarsställning, en vanlig reaktion när man vet att det man gör är fel. Helt fel approach från deras sida men du svarade väldigt bra!
Hej, Vad tråkigt att du uppfattade att vi tillrättavisade dig i vår tidigare kontakt, det var inte vår intention. För att svara på din fråga angående impregneringsmedel så använder vi idag det bästa alternativet som finns att tillgå idag utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Samtidigt arbetar industrin aktivt för att hitta ännu bättre alternativ, med ännu mindre miljöpåverkan. Allt sedan starten har vi på Gore Fabrics strävat efter att agera ansvarsfullt och för att alltid arbeta kontinuerligt för att uppfylla eller överträffa alla gällande hälso-, säkerhets-, och miljökrav samt de frivilliga krav som företaget har valt att arbeta efter. Vårt miljöarbete bygger på vetenskapliga rön, och vi syftar till att ta fram hållbara produkter. Våra livscykelanalyser har visat att det mest effektiva sättet att minimera det ekologiska fotavtrycket från till exempelvis en funktionsjacka eller ett par vandringskängor är att förbättra produkternas hållbarhet. Dvs att göra produkter som håller länge i stället för att ofta köpa produkter med sämre funktion. Livscykelanalyser hjälper oss inte bara att se vad som är viktigt för att minska miljöpåverkan, utan gör också att våra samarbetspartners får hjälp i sitt miljöarbete. Eftersom vi är branschledande är det viktigt att vi fortsätter att utveckla hållbara lösningar och vi strävar efter att ta fram ett material med minsta möjliga miljöpåverkan. Vi har provat och utvärderat alla tillgängliga lösningar men ingen av dem visar tillräckligt bra prestanda och livslängd. Faran med det är då att konsumenten först och främst måste tvätta och återimpregnera produkten oftare, men eftersom ett flertal konsumenter troligtvis inte gör det kommer de bli missnöjda med sin produkt och byta ut den i förtid vilket belastar miljön ännu mer.Hör gärna av dig om du vill komma och besöka oss i Göteborg för att fortsätta prata om GORE-TEX®-produkter, utveckling och miljö.Med vänliga hälsningar, Johan Larson på Gore.
Hej Johan.Ni använder inte det bästa impregneringsmedlet som finns ur ett hållbarhetsperspektiv. Ni använder ett impregneringsmedel som miljöorganisationer varnar för och kampanjar emot, trots att det finns alternativ.Med vänliga hälsningar,Elin Iderström
Tack så mycket, roligt att du hittade saker att ta med dig 🙂
Isbjörns tycker jag är väldigt bra, en av de bättre man kan hitta. Nöstebarn har jag förtroende för men känner inte till deras bomullsvinteroverall (tänker spontant att ull är bättre i en overall än bomull till vintern?) och Trolls vinteroveraller har jag ingen direkt information om (tyckte det var svårt att hitta). 🙂
Det var så lite så 🙂 Ja, väldigt mycket i försvarsställning… Tack för din snälla kommentar!
Hej!
Roligt att läsa det här. Snubblade in här av annan anledning… men jag är också engagerad i barnens ytterkläder. Det är knepigt att hitta rätt. Har tre tjejer i tät följd. Vi har ärvt mycket men jag har ändå valt att själv sy deras ytterplagg (och mina). De har gått i vadmalskläder varje vinter (den äldsta är sju år), både byxor och jacka, och några lager ull under när det varit mycket kallt. Det har funkat jättebra. Även på förskolan har de tyckt att det varit bra. Och ofta har barnen fått positiva kommentarer om att de har fina jackor 🙂
Alla kan inte sy, det vet jag, och det är svårt att hitta nån som syr i vadmal. Men gör man det så är det ett oslagbart material.
Utan ytbehandling.
Och slitstarkt – den yngsta har haft jackor och byxor som de andra båda slitit på.
Men nu är det vår 🙂 och vi kan äntligen lägga bort de där tjocka kläderna!
Ha det fint!
Hej! Tack för din kommentar, så himla intressant. Vadmal var ett material jag inte ens stötte på när jag läste på om ämnet, skulle gärna se bilder av kläderna 🙂 Det är nästan sorgligt att det finns bra material som är påväg att försvinna helt när vi byter ut dem mot massproducerade, miljöfarliga material…
Ha det fint!
Elin