Det har inte blivit mycket mat på bloggen på sistone. Förutom att tiden verkar gå så snabbt i december så är inte min inspo på några höjdarnivåer nu heller på grund av foglossningen. Mitt främsta mål med all matlagning är att det ska innebära så lite stående som möjligt och av förklarliga skäl har det blivit en del ”pastasallader” (pasta som jag blandar i lite vad som helst i när den är färdigkokt), frysta pizzor och typ gröt. En massa hackande och rörande och blandande fungerar icke. Men idag gjorde jag något gott som, tro’t eller ej, var eko, vegetarisk, snabblagat och i säsong! Tjoho!
Receptet jag har utgått ifrån finns HÄR.
Enkel linssoppa
Två gula lökar
Två vitlöksklyftor
Två morötter
Två dl röda linser
500 g krossade tomater
8 dl grönsaksbuljong
Citronsaft
Gräslök
Valfria kryddor
Hacka den gula löken, skala och slanta morötterna och stek i smör och olja i en tjockbottnad gryta. Hacka vitlöken och tillsätt även denna. Krydda med till exempel paprika och spiskummin medan grönsakerna får fräsa någon minut. Häll i linserna och stek under omrörning tills de är glansiga. Häll på krossad tomat och buljongen, småputtra i 15-20 minuter. Smaka av med salt, peppar, lite citronsaft och gräslök.
Servera med bröd och kanske en klick gräddfil eller créme fraiche. Vi käkade fyrkornsbröd från Höjes vedugnsbageri.